Windows VM doesn't output sound on Hostmachine

tinfoil-hat

Active Member
Joined
Oct 24, 2021
Messages
349
Reaction score
173
Credits
2,418
Hi there,
I am using virtmanager with Linuxmint. The sounddriver I configured is ICH9:
Bildschirmfoto vom 2023-05-21 19-17-31.png


My XML is:

Code:
<domain xmlns:qemu="http://libvirt.org/schemas/domain/qemu/1.0" type="kvm">
  <name>win10</name>
  <uuid>a309192d-83f1-4990-99be-fa4f51c9cc04</uuid>
  <metadata>
    <libosinfo:libosinfo xmlns:libosinfo="http://libosinfo.org/xmlns/libvirt/domain/1.0">
      <libosinfo:os id="http://microsoft.com/win/10"/>
    </libosinfo:libosinfo>
  </metadata>
  <memory unit="KiB">16777216</memory>
  <currentMemory unit="KiB">16777216</currentMemory>
  <vcpu placement="static">4</vcpu>
  <os firmware="efi">
    <type arch="x86_64" machine="pc-q35-6.2">hvm</type>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
    <hyperv mode="custom">
      <relaxed state="on"/>
      <vapic state="on"/>
      <spinlocks state="on" retries="8191"/>
    </hyperv>
    <kvm>
      <hidden state="on"/>
    </kvm>
    <vmport state="off"/>
  </features>
  <cpu mode="host-passthrough" check="none" migratable="on">
    <topology sockets="1" dies="1" cores="2" threads="2"/>
    <feature policy="disable" name="hypervisor"/>
  </cpu>
  <clock offset="localtime">
    <timer name="rtc" tickpolicy="catchup"/>
    <timer name="pit" tickpolicy="delay"/>
    <timer name="hpet" present="no"/>
    <timer name="hypervclock" present="yes"/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>destroy</on_crash>
  <pm>
    <suspend-to-mem enabled="no"/>
    <suspend-to-disk enabled="no"/>
  </pm>
  <devices>
    <emulator>/usr/bin/qemu-system-x86_64</emulator>
    <disk type="file" device="cdrom">
      <driver name="qemu" type="raw"/>
      <source file="/home/anon/Software/ISO/Win10_22H2_German_x64.iso"/>
      <target dev="sdb" bus="sata"/>
      <readonly/>
      <boot order="1"/>
      <address type="drive" controller="0" bus="0" target="0" unit="1"/>
    </disk>
    <disk type="file" device="cdrom">
      <driver name="qemu" type="raw"/>
      <source file="/home/anon/Software/ISO/virtio-win-0.1.215.iso"/>
      <target dev="sdc" bus="sata"/>
      <readonly/>
      <address type="drive" controller="0" bus="0" target="0" unit="2"/>
    </disk>
    <disk type="file" device="disk">
      <driver name="qemu" type="qcow2"/>
      <source file="/home/anon/VirtualBox VMs/GamingVM/GamingVMImage.qcow2"/>
      <target dev="vda" bus="virtio"/>
      <boot order="2"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x03" slot="0x00" function="0x0"/>
    </disk>
    <controller type="usb" index="0" model="qemu-xhci" ports="15">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x02" slot="0x00" function="0x0"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="0" model="pcie-root"/>
    <controller type="pci" index="1" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="1" port="0x8"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x0" multifunction="on"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="2" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="2" port="0x9"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x1"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="3" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="3" port="0xa"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x2"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="4" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="4" port="0xb"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x3"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="5" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="5" port="0xc"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x4"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="6" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="6" port="0xd"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x5"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="7" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="7" port="0xe"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x6"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="8" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="8" port="0xf"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x7"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="9" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="9" port="0x10"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x0" multifunction="on"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="10" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="10" port="0x11"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x1"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="11" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="11" port="0x12"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x2"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="12" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="12" port="0x13"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x3"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="13" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="13" port="0x14"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x4"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="14" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="14" port="0x15"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x5"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="15" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="15" port="0x16"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x6"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="16" model="pcie-to-pci-bridge">
      <model name="pcie-pci-bridge"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x07" slot="0x00" function="0x0"/>
    </controller>
    <controller type="sata" index="0">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x1f" function="0x2"/>
    </controller>
    <interface type="network">
      <mac address="52:54:00:84:42:14"/>
      <source network="network"/>
      <model type="e1000e"/>
      <link state="up"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x01" slot="0x00" function="0x0"/>
    </interface>
    <input type="evdev">
      <source dev="/dev/input/by-id/usb-Logitech_USB-PS_2_Optical_Mouse-event-mouse"/>
    </input>
    <input type="evdev">
      <source dev="/dev/input/by-id/usb-Dell_Dell_USB_Keyboard-event-kbd" grab="all" grabToggle="ctrl-ctrl" repeat="on"/>
    </input>
    <input type="mouse" bus="ps2"/>
    <input type="keyboard" bus="ps2"/>
    <sound model="ich9">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x1b" function="0x0"/>
    </sound>
    <audio id="1" type="none"/>
    <hostdev mode="subsystem" type="pci" managed="yes">
      <source>
        <address domain="0x0000" bus="0x03" slot="0x00" function="0x0"/>
      </source>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x04" slot="0x00" function="0x0"/>
    </hostdev>
    <hostdev mode="subsystem" type="pci" managed="yes">
      <source>
        <address domain="0x0000" bus="0x03" slot="0x00" function="0x1"/>
      </source>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x05" slot="0x00" function="0x0"/>
    </hostdev>
    <hostdev mode="subsystem" type="usb" managed="yes">
      <source>
        <vendor id="0x0bda"/>
        <product id="0x8771"/>
      </source>
      <address type="usb" bus="0" port="3"/>
    </hostdev>
    <hostdev mode="subsystem" type="usb" managed="yes">
      <source>
        <vendor id="0x0d8c"/>
        <product id="0x0014"/>
      </source>
      <address type="usb" bus="0" port="4"/>
    </hostdev>
    <redirdev bus="usb" type="spicevmc">
      <address type="usb" bus="0" port="1"/>
    </redirdev>
    <redirdev bus="usb" type="spicevmc">
      <address type="usb" bus="0" port="2"/>
    </redirdev>
    <memballoon model="virtio">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x06" slot="0x00" function="0x0"/>
    </memballoon>
  </devices>
  <qemu:commandline>
    <qemu:env name="QEMU_AUDIO_DRV" value="pa"/>
    <qemu:env name="QEMU_PA_SERVER" value="/run/user/1000/pulse/native"/>
  </qemu:commandline>
</domain>

I also installed Fedora Virt IO Drivers
 



Members online


Top