Sound card not working on Arch Linux



captain-sensible

Well-Known Member
Joined
Jun 14, 2019
Messages
2,862
Reaction score
1,932
Credits
17,722
you might start by getting inxi .

There are mentions on the site all about it; just use search


here is the output from my Vanilla Arch . I'm using the upstream verson of inxi which is pinxi
Code:
[[email protected]:~]$ sudo pinxi -A                                        (07-04 08:09)
[sudo] password for andrew:
Audio:
  Device-1: AMD driver: snd_hda_intel
  Device-2: AMD Family 15h Audio driver: snd_hda_intel
  Sound Server-1: ALSA v: k5.18.9-arch1-1 running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: yes
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.53 running: yes
[[email protected]:~]$                                                      (07-04 08:09)

you can see the output is looking good.
So
1) get inxi
2) run command : sudo inxi -A
3) post output on forum.

If you have trouble copying and pasting from terminal, its Alt + ctrl + c to copy and Alt + ctrl + v to paste

if your on proper Arch and not manjaro which uses different repos's then I have a PKGBUILD file i wrote which will get and install pinxi . I or others can help you use that file , its not that complicated. I can attach that as a file in a response
 
Last edited:

osprey

Member
Joined
Apr 15, 2022
Messages
85
Reaction score
49
Credits
753
Just in case you haven't tried, you could check the sound is not muted by running alsamixer and unmute if it is muted. You can test sound with either of:
Code:
speaker-test
aplay /usr/share/sounds/alsa/Noise.wav
 
$100 Digital Ocean Credit
Get a free VM to test out Linux!

Linux.org Hosting Donations
Consider making a donation

Members online


Top