[SOLVED] No sound card detected

0xdeadbeef

New Member
Joined
Nov 13, 2021
Messages
3
Reaction score
1
Credits
50
Hello there !
Just install Debian 11 yesterday, I am struggling to get the audio working.

I guess i dont see any audio stuff in the pci bus:
0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 11th Gen Core Processor Host Bridge/DRAM Registers (rev 01)
0000:00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation TigerLake GT2 [Iris Xe Graphics] (rev 01)
0000:00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Device 9a03 (rev 01)
0000:00:06.0 System peripheral: Intel Corporation Device 09ab
0000:00:07.0 PCI bridge: Intel Corporation Tiger Lake-LP Thunderbolt 4 PCI Express Root Port #0 (rev 01)
0000:00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Device 9a11 (rev 01)
0000:00:0a.0 Signal processing controller: Intel Corporation Device 9a0d (rev 01)
0000:00:0d.0 USB controller: Intel Corporation Tiger Lake-LP Thunderbolt 4 USB Controller (rev 01)
0000:00:0d.2 USB controller: Intel Corporation Tiger Lake-LP Thunderbolt 4 NHI #0 (rev 01)
0000:00:0e.0 RAID bus controller: Intel Corporation Volume Management Device NVMe RAID Controller
0000:00:14.0 USB controller: Intel Corporation Tiger Lake-LP USB 3.2 Gen 2x1 xHCI Host Controller (rev 20)
0000:00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Tiger Lake-LP Shared SRAM (rev 20)
0000:00:14.3 Network controller: Intel Corporation Wi-Fi 6 AX201 (rev 20)
0000:00:15.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Tiger Lake-LP Serial IO I2C Controller #0 (rev 20)
0000:00:15.1 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Tiger Lake-LP Serial IO I2C Controller #1 (rev 20)
0000:00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Tiger Lake-LP Management Engine Interface (rev 20)
0000:00:17.0 System peripheral: Intel Corporation Device 09ab
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Tiger Lake-LP LPC Controller (rev 20)
0000:00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Tiger Lake-LP Smart Sound Technology Audio Controller (rev 20)
0000:00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Tiger Lake-LP SMBus Controller (rev 20)
0000:00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Tiger Lake-LP SPI Controller (rev 20)
0000:00:1f.6 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection (13) I219-V (rev 20)
10000:e0:06.0 PCI bridge: Intel Corporation 11th Gen Core Processor PCIe Controller (rev 01)
10000:e0:17.0 SATA controller: Intel Corporation Device a0d3 (rev 20)
10000:e1:00.0 Non-Volatile memory controller: Sandisk Corp WD Blue SN550 NVMe SSD (rev 01)

As far as I understand, "Smart Sound Technology Audio Controller" isn't a sound card but a hardware accelerator.

Nothing too in the usb bus:

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 005: ID 04f3:0c6c Elan Microelectronics Corp. ELAN:ARM-M4
Bus 003 Device 004: ID 13d3:56a2 IMC Networks USB2.0 HD UVC WebCam
Bus 003 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
Bus 003 Device 002: ID 046d:c542 Logitech, Inc. Wireless Receiver
Bus 003 Device 006: ID 8087:0026 Intel Corp.
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub


Though, on Windows, I have the sound working, Windows does recognize "Realtek Speakers".


Do someone have an idea on what i should do?
Thank you
 


Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,584
Reaction score
1,721
Credits
19,385
can you run inxi -A and post back the result
 
OP
0

0xdeadbeef

New Member
Joined
Nov 13, 2021
Messages
3
Reaction score
1
Credits
50
sure:

sudo inxi -A
Audio: Device-1: Intel Tiger Lake-LP Smart Sound Audio driver: sof-audio-pci
Sound Server-1: ALSA v: k5.10.0-9-amd64 running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 14.2 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.19 running: yes
 

Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,584
Reaction score
1,721
Credits
19,385
0000:00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Tiger Lake-LP Smart Sound Technology Audio Controller (rev 20)
Audio: Device-1: Intel Tiger Lake-LP Smart Sound Audio driver: sof-audio-pci
Sound Server-1: ALSA v: k5.10.0-9-amd64 running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 14.2 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.19 running: yes
thats better, your on board sound is recognised and sound servers installed and running, it may be just a configuration problem have you checked the sound settings in menu - settings - sound ?
 

Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,584
Reaction score
1,721
Credits
19,385
@0xdeadbeef
What was the problem ? was it just the settings?

Edit.... just noticed your post above, so it didnt like the drivers loaded from the install.. well done
 
Last edited:

dos2unix

Well-Known Member
Joined
May 3, 2019
Messages
1,392
Reaction score
1,020
Credits
8,557
touch screen support depends on which desktop you use.

What is output of lspci ?
 
$100 Digital Ocean Credit
Get a free VM to test out Linux!

Members online


Top