Mint OS freezes when I poweroff [Kernel Panic]

shubhamfuloria

New Member
Joined
Sep 1, 2021
Messages
25
Reaction score
5
Credits
164
Hi, I'm using Linux Mint OS since past few months . Everything works fine and smooth in this OS. But when I poweroff it , sometime it freezes with mint logo (most of the time it shuts down normally). I tried a lot of solutions available on the internet. Here I've a picture of the freeze which include kernel panic message. I'm attathcing my hardware and OS details also . Please help me to fix it .
Hardware Details
description: Laptop
product: Vostro 3558 (06C0)
vendor: Dell Inc.
serial: 3M50D72
width: 64 bits
capabilities: smbios-2.8 dmi-2.8 smp vsyscall32
configuration: boot=normal chassis=laptop sku=06C0 uuid=44454C4C-4D00-1035-8030-B3C04F443732
*-core
description: Motherboard
product: 05JF1T
vendor: Dell Inc.
physical id: 0
version: A00
serial: /3M50D72/CN129635BN005C/
*-firmware
description: BIOS
vendor: Dell Inc.
physical id: 0
version: A15
date: 05/14/2019
size: 64KiB
capacity: 8MiB

OS Details

RELEASE=20.2
CODENAME=uma
EDITION="Cinnamon"
DESCRIPTION="Linux Mint 20.2 Uma"
DESKTOP=Gnome
TOOLKIT=GTK
NEW_FEATURES_URL=https://www.linuxmint.com/rel_uma_cinnamon_whatsnew.php
RELEASE_NOTES_URL=https://www.linuxmint.com/rel_uma_cinnamon.php
USER_GUIDE_URL=https://www.linuxmint.com/documentation.php
GRUB_TITLE=Linux Mint 20.2 Cinnamon

Kernel Details

Kernel Version :
5.11.0-27-generic

Freeze Message :
screenshot.jpg
 


Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
3,748
Reaction score
3,355
Credits
18,432
Which solutions did you try from the Internet ?
 

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
3,748
Reaction score
3,355
Credits
18,432

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
3,748
Reaction score
3,355
Credits
18,432
The reason I asked if updated was I experienced my own pc not shutting down properly. Only twice.

I think (i am not sure) it was linked to an update. Two or three days later it had corrected itself and has not reoccured in over a fortnight.

I am also running linux Mint (cinnamon) 20.2

I will watch with interest to see if anyone else has experienced this and whether a solution is presented.

I find LM20.2 an absolute joy to use.
 

kc1di

Well-Known Member
Joined
May 14, 2021
Messages
483
Reaction score
437
Credits
3,404
Please go to a terminal and type this command
Code:
inxi -Fxxxzr
then post the results back here.
This will give us an overview of your system and may point to a solution.
 
OP
S

shubhamfuloria

New Member
Joined
Sep 1, 2021
Messages
25
Reaction score
5
Credits
164
Please go to a terminal and type this command
Code:
inxi -Fxxxzr
then post the results back here.
This will give us an overview of your system and may point to a solution.

Here is the output of
Code:
inixi -Fxxzr
System: Kernel: 5.11.0-27-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A Desktop: Cinnamon 5.0.5 wm: muffin 5.0.1 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal
Machine: Type: Laptop System: Dell product: Vostro 3558 v: N/A serial: <filter> Chassis: type: 9 serial: <filter>
Mobo: Dell model: 05JF1T v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: A15 date: 05/14/2019
Battery: ID-1: BAT0 charge: 20.4 Wh condition: 22.8/41.4 Wh (55%) volts: 17.2/14.8 model: SMP DELL VN3N047E5B6 type: Li-ion
serial: <filter> status: Charging
CPU: Topology: Dual Core model: Intel Core i3-4005U bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell rev: 1 L2 cache: 3072 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 13569
Speed: 898 MHz min/max: 800/1600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1174 2: 800 3: 1147 4: 1142
Graphics: Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:0a16
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa resolution: 1366x768~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4400 (HSW GT2) v: 4.5 Mesa 21.0.3 compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0
chip ID: 8086:0a0c
Device-2: Intel 8 Series HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:9c20
Sound Server: ALSA v: k5.11.0-27-generic
Network: Device-1: Intel Wireless 3160 driver: iwlwifi v: kernel port: f040 bus ID: 06:00.0 chip ID: 8086:08b3
IF: wlp6s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Dell driver: r8169 v: kernel port: e000
bus ID: 07:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp7s0 state: down mac: <filter>
Drives: Local Storage: total: 465.76 GiB used: 34.03 GiB (7.3%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD5000LPVX-75V0TT0 size: 465.76 GiB speed: 6.0 Gb/s
rotation: 5400 rpm serial: <filter> rev: 1A01 scheme: GPT
Partition: ID-1: / size: 456.96 GiB used: 34.02 GiB (7.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors: System Temperatures: cpu: 46.0 C mobo: N/A sodimm: 35.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 0 fan-2: 0 fan-3: 0
Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/gezakovacs-ppa-focal.list
1: deb http://ppa.launchpad.net/gezakovacs/ppa/ubuntu focal main
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
1: deb [arch=amd64] http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
1: deb http://packages.linuxmint.com uma main upstream import backport #id:linuxmint_main
2: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal main restricted universe multiverse
3: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-updates main restricted universe multiverse
4: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-backports main restricted universe multiverse
5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ focal-security main restricted universe multiverse
6: deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ focal partner
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/vscode.list
1: deb [arch=amd64,arm64,armhf] http://packages.microsoft.com/repos/code stable main
Info: Processes: 326 Uptime: 1h 56m Memory: 3.76 GiB used: 1.86 GiB (49.5%) Init: systemd v: 245 runlevel: 5 Compilers:
gcc: 9.3.0 alt: 9 Shell: bash v: 5.0.17 running in: gnome-terminal inxi: 3.0.38
 

kc1di

Well-Known Member
Joined
May 14, 2021
Messages
483
Reaction score
437
Credits
3,404
First with that machine i would go back to the 5.4 kernel. 5.11 has know problems with some I3 processors. Did you originally have problems with the 5.4 kernel?
 
OP
S

shubhamfuloria

New Member
Joined
Sep 1, 2021
Messages
25
Reaction score
5
Credits
164
Actually I installed this OS only 1 month ago, since then I'm having this problem often. I don't know when I upgraded my kernel.
 

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
3,748
Reaction score
3,355
Credits
18,432
This LM20.2 was released with Kernel 5.4

You had problems with it then ?

Did you verify the download before the initial installation ?
 

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
3,748
Reaction score
3,355
Credits
18,432
Is the above answer meaning that you are not sure if you had problems with it from the start or is it an answer to did you verify the download?
 

kc1di

Well-Known Member
Joined
May 14, 2021
Messages
483
Reaction score
437
Credits
3,404
you can re-install the 5.4 kernel by going to the update manager and clicking on view and select 5.4 kernel and install it if it's not already installed. If it is installed you can reboot to it via the grub menu which you can access by hitting the left shift key or the esc key depending on if it a UEFI install or bios. then go to advanced and select the 5.4 kernel. If that works delete the 5.11 kernel in the update manager so it will not be updated.
 
Last edited:

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
3,748
Reaction score
3,355
Credits
18,432
Did this pc get a new hdd/ssd recently ?

Any hardware changes at all ?
 
$100 Digital Ocean Credit
Get a free VM to test out Linux!

Members online


Top