Laptop internal mic records static or white noise only and nothing else.

kingsiddh

New Member
Credits
45
I have installed Pop Os 20.0.4 LTS in my Asus ROG G551-JK. After installation my laptop speaker is working quite well, but the internal mic does not seem to work. When I recorded using Audacity and arecord commands, all I hear is static and white noise. I have done the hdajackretask workaround, I have tried editing the alsa-base.conf file but none seems to work. I would really appreciate any help. I need the mic for online classes. And it does not also work with my headphone mic which is a single audio 3.5mm jack.


Plz help... I really need my microphone
 
Last edited:


wizardfromoz

Super Moderator
Staff member
Gold Supporter
Credits
7,673
G'day @kingsiddh and welcome to linux.org :)

Can you install a package, inxi, for us, and then give us the output of

Code:
inxi -Fxz
?

The command to install inxi is

Code:
sudo apt install inxi
Thanks

Chris Turner
wizardfromoz
 

sanjamax

New Member
Credits
25
Hi!
I'm writing here because I think my problem might be related.

I just lost two online classes because my internal mic doesn't work.

(via Skype and via Zoom)
I received a notice that I need an upgrade and to go to audio settings.
But in audio settings nothing seems to be wrong, and I upgrade apps regularly.

What should I do?
My next class should be in a few hours.
 

wizardfromoz

Super Moderator
Staff member
Gold Supporter
Credits
7,673
G'day @sanjamax - I can see from your other Post that you might be using Pop OS, but you can see by your 13 hour wait, that we helpers are scattered all around the globe (I am in Australia) so you cannot expect immediate answers.

You would be better to start a Thread of your own and provide specs on your computer and the output of

inxi -Fxz

Start it in Linux Audio / Video, which is where I am moving this one for better attention. It will get lost in General.

https://linux.org/forums/linux-audio-video.147/

@kingsiddh hold onto your hat, we're taking a ride to Linux Audio/Video

Wizard
 

kingsiddh

New Member
Credits
45
G'day @kingsiddh and welcome to linux.org :)

Can you install a package, inxi, for us, and then give us the output of

Code:
inxi -Fxz
?

The command to install inxi is

Code:
sudo apt install inxi
Thanks

Chris Turner
wizardfromoz
As you requested.. here is the output if inxi -Fxz

System:
Kernel: 5.4.0-7642-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
Desktop: Gnome 3.36.4 Distro: Pop!_OS 20.04 LTS
base: Ubuntu 20.04 LTS Focal
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: G551JK v: 1.0 serial: <filter>
Mobo: ASUSTeK model: G551JK v: 1.0 serial: <filter>
UEFI: American Megatrends v: G551JK.200 date: 08/01/2014
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 6.6 Wh condition: 10.2/56.2 Wh (18%)
model: ASUSTeK N551-52 status: Charging
CPU:
Topology: Quad Core model: Intel Core i7-4710HQ bits: 64 type: MT MCP
arch: Haswell rev: 3 L2 cache: 6144 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
bogomips: 39908
Speed: 1381 MHz min/max: 800/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 1766 2: 1606
3: 1404 4: 1495 5: 1544 6: 1769 7: 1622 8: 1539
Graphics:
Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics vendor: ASUSTeK
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
Device-2: NVIDIA GM107M [GeForce GTX 850M] vendor: ASUSTeK driver: nvidia
v: 440.100 bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting,nvidia
unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1366x768~60Hz
OpenGL: renderer: GeForce GTX 850M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 440.100
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0
Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-7642-generic
Network:
Device-1: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter
vendor: AzureWave driver: ath9k v: kernel port: e000 bus ID: 04:00.0
IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 05:00.1
IF: enp5s0f1 state: down mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 67.88 GiB (7.3%)
ID-1: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS721010A9E630
size: 931.51 GiB temp: 35 C
Partition:
ID-1: / size: 382.90 GiB used: 67.79 GiB (17.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
Sensors:
System Temperatures: cpu: 55.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 57 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 1900
Info:
Processes: 333 Uptime: 3h 06m Memory: 11.16 GiB used: 3.63 GiB (32.5%)
Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
inxi: 3.0.38
 


Members online


Latest posts

Top