I'm a Linux novice with a severe file-corruption problem

DaveGarber1975

New Member
Joined
Jan 19, 2022
Messages
11
Reaction score
3
Credits
83
My computer abruptly lost power and, when I attempted to reboot it, it now gives me these error messages and I feel completely lost how to deal with them...
20220118_193238.jpg

What is VMX? Why is the BIOS disabling it? How do I run fsck? What's an over-current condition? Where do I even begin to fix this? Thanks!
 

Attachments

  • 20220118_193238.jpg
    20220118_193238.jpg
    2.4 MB · Views: 86


Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
4,787
Reaction score
4,102
Credits
27,530
G'day Dave, Welcome to Linux.org

Somebody else here will know more about this than I will...

Do you have a usb stick with your OS on it /

What is the OS?

Did anything else happen that was unusual before this....at all....?
 

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
4,787
Reaction score
4,102
Credits
27,530
and...how long has the OS been installed?
 
OP
DaveGarber1975

DaveGarber1975

New Member
Joined
Jan 19, 2022
Messages
11
Reaction score
3
Credits
83
and...how long has the OS been installed?
I had my long-overdue Windows "exorcism" and Linux installation party last October, I think. I've kept the OS updated ever since. It was fairly problem-free ever since then until today's sudden power outage.
 

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
4,787
Reaction score
4,102
Credits
27,530
Was that an electrical power outage....or just something confined to your OS

What is your os?....Linux, ubuntu, .....

DO you have the usb with the live version of that OS on it ?
 
OP
DaveGarber1975

DaveGarber1975

New Member
Joined
Jan 19, 2022
Messages
11
Reaction score
3
Credits
83
G'day Dave, Welcome to Linux.org

Somebody else here will know more about this than I will...

Do you have a usb stick with your OS on it /

What is the OS?

Did anything else happen that was unusual before this....at all....?
Thank you! I have a CD-ROM with Ubuntu Linux on it, which I used for installation, but not a USB stick. And I can't think of anything relevant until today. I have a backup power supply (with surge protection) but it ran out of power after getting used way too often today, so it wasn't able to help my computer to safely shut down during that final outage. I was sending an e-mail at the very moment my power died.
 
OP
DaveGarber1975

DaveGarber1975

New Member
Joined
Jan 19, 2022
Messages
11
Reaction score
3
Credits
83
Was that an electrical power outage....or just something confined to your OS

What is your os?....Linux, ubuntu, .....

DO you have the usb with the live version of that OS on it ?
It was an electrical power outage. My room wall sockets are connected to the same circuit breaker as our downstairs parlor of sorts where my landlord is installing a kitchenette. I suggested putting it on a separate breaker, but he didn't bother. The fan and such that he was using to dry the paint kept overloading the circuit again and again and again. Hopefully, when he's done, I won't need to turn off my computer everytime I want to use the oven or something.
 
Last edited:

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
4,787
Reaction score
4,102
Credits
27,530
ok....insert the cd.....allow the puter to boot to it......then open a terminal..(Ctrl+alt+T)....then type...or better still copy and paste this line in and then hit enter....if it asks for your password type that in. If the password doesn't work, just hit enter instead

Code:
fsck /dev/sda2
 
OP
DaveGarber1975

DaveGarber1975

New Member
Joined
Jan 19, 2022
Messages
11
Reaction score
3
Credits
83
ok....insert the cd.....allow the puter to boot to it......then open a terminal..(Ctrl+alt+T)....then type...or better still copy and paste this line in and then hit enter....if it asks for your password type that in. If the password doesn't work, just hit enter instead

Code:
fsck /dev/sda2
Alright, I pressed Enter to interrupt normal startup, asked it to boot from CD, selected something about safe graphics, watched it give me the same firmware bugs and over-current errors as before, and then start its own automatic disk checking. It doesn't look ready to let me open a terminal yet.
 
OP
DaveGarber1975

DaveGarber1975

New Member
Joined
Jan 19, 2022
Messages
11
Reaction score
3
Credits
83
Alright, I pressed Enter to interrupt normal startup, asked it to boot from CD, selected something about safe graphics, watched it give me the same firmware bugs and over-current errors as before, and then start its own automatic disk checking. It doesn't look ready to let me open a terminal yet.
Now it's asking me if I want to try Ubuntu or to install it. I said to try it. It gave me those four errors again. But now I seem able to open a terminal.
 

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
4,787
Reaction score
4,102
Credits
27,530
Ok...type su into terminal...hit enter

It will open the next line as root

then copy and paste the fsck /dev/sda2 in. Hit enter etc

When it starts 'doing its thing'....do NOT interrupt it....just let it go
 
OP
DaveGarber1975

DaveGarber1975

New Member
Joined
Jan 19, 2022
Messages
11
Reaction score
3
Credits
83
Ok...type su into terminal...hit enter

It will open the next line as root

then copy and paste the fsck /dev/sda2 in. Hit enter etc

When it starts 'doing its thing'....do NOT interrupt it....just let it go
It's not letting me. It refuses to recognize my password. It also refuses to accept no password.
 

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
4,787
Reaction score
4,102
Credits
27,530
check that the caps lock is not on



Reboot and go through the boot up procedure for the cd again

The default username is ubuntu ....the default password is blank...just hit enter
 

Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,833
Reaction score
1,845
Credits
21,147
VMX stands for Virtual Machine Extensions
There is one quick way (workaround) to remove the message: Go to your BIOS settings and enable the virtualization technology.

for your other problems ,you could first try the lazy way, switch on at the grub boot selection menu choose advanced options for ubuntu, then repair broken packages [this is easy and often works]
 

KGIII

Super Moderator
Staff member
Gold Supporter
Joined
Jul 23, 2020
Messages
6,706
Reaction score
5,861
Credits
53,998

Condobloke

Well-Known Member
Joined
Apr 30, 2017
Messages
4,787
Reaction score
4,102
Credits
27,530
I was looking for my link to that yesterday arvo, @KGIII ....David........couldn't find the ratty thing anywhere.....and was in a tearing hurry to go out the door. Thanks for that !

@Lord Boltar ....you too ! Does that use fsck automatically?

That should get @DaveGarber1975 sorted !
 

Lord Boltar

Well-Known Member
Joined
Nov 24, 2020
Messages
1,794
Reaction score
1,205
Credits
13,361
I was looking for my link to that yesterday arvo, @KGIII ....David........couldn't find the ratty thing anywhere.....and was in a tearing hurry to go out the door. Thanks for that !

@Lord Boltar ....you too ! Does that use fsck automatically?

That should get @DaveGarber1975 sorted !
I do not know for sure if Disks uses fsck or not or if it uses it's own scanner/repair
 

KGIII

Super Moderator
Staff member
Gold Supporter
Joined
Jul 23, 2020
Messages
6,706
Reaction score
5,861
Credits
53,998
I'm *pretty* sure that it uses fsck. If not, they can easily run it from the terminal - and whatever scanner/repair it does use has historically done a good job. So, well, there's that.
 
$100 Digital Ocean Credit
Get a free VM to test out Linux!

Linux.org Hosting Donations
Consider making a donation

Members online


Latest posts

Top