I cant seem to install AMD radeon software

BigCapitalist

New Member
Credits
240
I just started using linux and am having trouble figuring out how to install AMD Radeon software even after following all the instructions on AMD. Every time i go into the terminal to type the command amdgpu-install it says it cant find it.

What could i be doing wrong and is there an easier way to install programs? So far ive been trying to install this for about an hour...

thanks

edit: I tried dragging and dropping the files into the terminal and it said "too many arguments". What does that mean?
 
Last edited:


wizardfromoz

Super Moderator
Staff member
Gold Supporter
Credits
7,736
G'day @BigCapitalist and welcome to linux.org :)

I may not be the one to help you but I'll ask a couple of questions that may assist others to help.

  1. What Linux are you using, and version, eg Ubuntu Desktop 20.04.1, Linux Mint 20 Cinnamon?
  2. Can you give us the specs for your rig, eg brand name and model, or else go to Terminal and give us the output for
Code:
inxi -Fxz
3. Is this the page you used (instructions), or if not, which link?

https://amdgpu-install.readthedocs.io/en/latest/install-script.html

4. Any screenshots or output of error messages would be good.

Cheers

Chris Turner
wizardfromoz
 

BigCapitalist

New Member
Credits
240
G'day @BigCapitalist and welcome to linux.org :)

I may not be the one to help you but I'll ask a couple of questions that may assist others to help.

  1. What Linux are you using, and version, eg Ubuntu Desktop 20.04.1, Linux Mint 20 Cinnamon?
  2. Can you give us the specs for your rig, eg brand name and model, or else go to Terminal and give us the output for
Code:
inxi -Fxz
3. Is this the page you used (instructions), or if not, which link?

https://amdgpu-install.readthedocs.io/en/latest/install-script.html

4. Any screenshots or output of error messages would be good.

Cheers

Chris Turner
wizardfromoz
I am using Linux Ubuntu 20.04.1. My specs are Intel i5 6600k, Vega 64, 8gb ddr4 ram 500gb ssd.
 

Attachments

f33dm3bits

Gold Member
Gold Supporter
Credits
7,751
Why are you trying to install Radeon software AMD Radeon cards have opensource drivers that are supported by the Linux kernel, you only have to install the mesa driver for 3D video acceleration.
 
Last edited:

wizardfromoz

Super Moderator
Staff member
Gold Supporter
Credits
7,736
@BigCapitalist - I would defer to friend @f33dm3bits 's question first, if you respond to that.

The likely answer to your question, is with the syntax of your folder structure. Linux does not like spaces.

Rename your AMD Drivers subfolder to either

AMD-Drivers

or

AMD_Drivers

and repeat the command and see what happens.


Wizard

BTW thanks for the info provided :)
 

f33dm3bits

Gold Member
Gold Supporter
Credits
7,751
After you get to /home/easton/Downloads/AMD press tab(After entering the D) and it should autocomplete to give you choices of what scripts are in that directory, the auto-completion works with every path that exists and for commands that exist in your PATH. Other option is to change to the directory and then execute it from there.
 

BigCapitalist

New Member
Credits
240
Changing the folder name without spaces fixed it. Thanks a lot.

One other question, now that the program is installed how do i even find it and start it?

I would like to be able to manage my gpu's through amd radeon software, is there a better way to do this?
 

f33dm3bits

Gold Member
Gold Supporter
Credits
7,751
Search in your Desktop Environment's menu for "radeon or amd" or something like that. There are alternative tools, for example this one, there is also CoreCtrl but it's more focused on controlling hardware. If you are used to the AMD software you can use that. What kind of settings of your graphics card do you want to change?
 

bonkmaykr

New Member
Credits
88
I'm not entirely sure since I've prettymuch been using NVIDIA my entire life, but Ubuntu has a driver manager built in that scans for the right drivers from your package manager. On KDE Plasma just open settings and look for Driver Manager, or search Software & Updates in programs

Also, I would strongly recommend using Mesa3D. I hear they have great Radeon support and the performance drop is minimal compared to what's on NVIDIA (NVIDIA keeps everything closed source and good alternative drivers for it are scarce).

Right now, most AMD graphics cards have pretty good support in Mesa, with the closed source driver often not being needed. Our own statistics have users telling us that only around 11% of Linux gamers with an AMD GPU use the proprietary AMD driver.
Source

I'm pretty sure whatever package you are using isn't necessary for 3D acceleration on Radeon cards. As @f33dm3bits already said, you should only need Mesa.
 

Nelson Muntz

Well-Known Member
Credits
2,366
I've never seen an AMD or ATI Graphics Driver in the six or so years of using Linux.

If your AMD driver actually installed you should be able to see it in additional drivers.

Copy and paste this in the terminal and copy and paste its output it will show the actual working driver.

inxi -G
 

BigCapitalist

New Member
Credits
240
When I search for the program either typing in AMD or Radeon nothing pops up even though it should be installed.

Now I'm having an issue with connecting GPUs to the PC but I'm not sure if it's the motherboard or Linux. When I install a GPU and NOT connect it to the monitor to use as primary graphics it slows down the PC even after combing through settings in the BIOS.

I'm using Linux Ubuntu on what will soon be a crypto miner with up to 19 GPUs but I'm thinking I should just use windows since I'm familiar with it but don't want to shell out $140 for it when I'm not really going to be actively using it and I also hate microsoft. I'm just having trouble with linux since it's almost completely different from windows, windows is just click download and start some exe installers then double click the program to start it. With the Radeon software it would be an easy way to manage the graphics cards but so far I can't seem to get it working. Windows is a pretty crappy option for a mining rig mostly because of the bullshit updates.
 

Nelson Muntz

Well-Known Member
Credits
2,366
Now I'm having an issue with connecting GPUs to the PC but I'm not sure if it's the motherboard or Linux. When I install a GPU and NOT connect it to the monitor to use as primary graphics it slows down the PC even after combing through settings in the BIOS.
Copy and paste the command in to the terminal.

inxi -Fxz

Press enter and then copy and paste the output to a post.

What make and model power supply do yo have and how many watt is it.
 

BigCapitalist

New Member
Credits
240
Copy and paste the command in to the terminal.

inxi -Fxz

Press enter and then copy and paste the output to a post.

What make and model power supply do yo have and how many watt is it.
System:
Kernel: 5.4.0-52-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
Desktop: Gnome 3.36.4 Distro: Ubuntu 20.04.1 LTS (Focal Fossa)
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: B250 MINING EXPERT v: Rev X.0x
serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 1208 date: 09/24/2019
CPU:
Topology: Quad Core model: Intel Core i5-6600K bits: 64 type: MCP
arch: Skylake-S rev: 3 L2 cache: 6144 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
bogomips: 27999
Speed: 3319 MHz min/max: 800/3900 MHz Core speeds (MHz): 1: 2261 2: 2024
3: 2196 4: 2055
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 530 vendor: ASUSTeK driver: i915 v: kernel
bus ID: 00:02.0
Device-2: NVIDIA GP106 [GeForce GTX 1060 3GB] vendor: Gigabyte
driver: nvidia v: 455.32.00 bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting,nvidia
unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: N/A v: N/A direct render: N/A
Audio:
Device-1: Intel 200 Series PCH HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3
Device-2: NVIDIA GP106 High Definition Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-52-generic
Network:
Device-1: Intel Ethernet I219-V vendor: ASUSTeK driver: e1000e v: 3.2.6-k
port: f040 bus ID: 00:1f.6
IF: enp0s31f6 state: down mac: <filter>
Device-2: Intel Wireless 8260 driver: iwlwifi v: kernel port: e000
bus ID: 0c:00.0
IF: wlp12s0 state: up mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 232.89 GiB used: 13.09 GiB (5.6%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB size: 232.89 GiB
Partition:
ID-1: / size: 227.74 GiB used: 13.08 GiB (5.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 28.0 C gpu: nvidia temp: 52 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 0%
Info:
Processes: 286 Uptime: 6m Memory: 7.66 GiB used: 1.73 GiB (22.5%)
Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
inxi: 3.0.38
 
Last edited:

wizardfromoz

Super Moderator
Staff member
Gold Supporter
Credits
7,736
OK, this is why I asked for the inxi -Fxz output back at #2 :)

@BigCapitalist , Mate your inxi output shows you already have Nvidia installed in the Asustek.

Is it the case that you are attempting/planning to replace the Nvidia with AMD, or else can you explain what it is that you are trying to do?

TIA

Wizard
 


Members online


Top