• We did not send an email asking for donations - please read this post.

crazy amount of memory...

mr_chicken

New Member
Joined
Aug 16, 2022
Messages
11
Reaction score
2
Credits
100
I bet someone, at least 1, before me have asked this question, but...

Some sites tell me my motherboard can only have 4 gig ram, others say 8. 32-bit os's cut at 3.5 gig... etc...

My postgresql server needs a bit more memory and it's a Fujitsu Siemens Esprimo E5915 Celeron 2ghz 2 cores, with 4 slots of DDR2, right now 4x1Gig ram.
Now why buy 4x2Gig DDR2 when i can for the same price go for 4x4.
I run 64-bit Debian 11.

Will it go well for 4 pcs of 4 Gig each or does it all depend on the chipset, not only the Os.
 


Bartman

Well-Known Member
Joined
Mar 14, 2022
Messages
642
Reaction score
551
Credits
4,501
Copy and paste these commands in the terminal one at a time.
Press enter and enter password if asked.

Code:
 sudo dmidecode -t memory | grep -i size

Code:
 sudo dmidecode -t memory | grep -i max

Code:
sudo lshw -short -C memory | grep -i empty

Output of mine.
Code:
[email protected]:~$  sudo dmidecode -t memory | grep -i size
[sudo] password for lubuntu: 
        Size: No Module Installed
        Size: 4 GB
        Size: No Module Installed
        Size: 4 GB

Code:
[email protected]:~$  sudo dmidecode -t memory | grep -i max
        Maximum Capacity: 32 GB
        Manufacturer: Ramaxel        
        Manufacturer: Ramaxel

Code:
[email protected]:~$ sudo lshw -short -C memory | grep -i empty
/0/2d/0                    memory      SODIMM DDR3 [empty]
/0/2d/2                    memory      SODIMM DDR3 [empty]
[email protected]:~$
 
OP
M

mr_chicken

New Member
Joined
Aug 16, 2022
Messages
11
Reaction score
2
Credits
100
Accidentally did that on my "client" and
1 and 2 gives me
Wrong DMI structures length: 3133 bytes announced, only 1054 bytes available.
Invalid entry length (0). DMI table is broken! Stop.

Otherwise, big tears :(

8GB max for the server, client i can't tell
 
OP
M

mr_chicken

New Member
Joined
Aug 16, 2022
Messages
11
Reaction score
2
Credits
100
Before this moment unknowingly of dmidecode i've been looking for fuzzy tags and stickers on the chassis, googling for info about the computer/motherboard. dmidecode is a blessing, thank you now i can save hours of frustration.
 

bob466

Well-Known Member
Joined
Oct 22, 2020
Messages
655
Reaction score
464
Credits
4,801
Very old computer...max 2GB of RAM.
m1436.gif


https://icecat.biz/us/p/fujitsu/vfy-e5915-02be/esprimo-pcs-workstations-esprimo+e5915-685732.html
 

wizardfromoz

Administrator
Staff member
Gold Supporter
Joined
Apr 30, 2017
Messages
7,826
Reaction score
6,653
Credits
28,988
That is contra to what the OP said with

with 4 slots of DDR2, right now 4x1Gig ram.
...isn't it?

Perhaps output from

Code:
free -m

might illuminate.

Wiz
 
OP
M

mr_chicken

New Member
Joined
Aug 16, 2022
Messages
11
Reaction score
2
Credits
100
Conclusion, the web tells me my "client" has a maximum of 8gig and that's what i've installed.
dmidecode tells me my esprimo e5915 can take 8gig max and i have 4 installed, it was very slow until i discovered at 1pm today there was a faulty network cable, i tested with "dd | netcat" less than 100mbit, we are much happier together now with a proper cable :p.
In contrast of expansion capability of my server/microtower my lenovo laptop with an amd 1.6ghz tells me through dmidecode it can have 32 Gb of ddr3 ram and that's even crazier to me. I think i'll be looking for an upgrade soon 300€ for a ryzen 7 + mb from germany is okay?
 
$100 Digital Ocean Credit
Get a free VM to test out Linux!

Linux.org Hosting Donations
Consider making a donation

Members online


Top